Ben jij ook verslaafd aan passie?

Als ik mijzelf één verslaving mag toedichten dan is dat die aan passie. Niets heerlijkers dan voelen dat iedere vezel in mijn lijf verlangt naar iets of iemand. Dat kan het volbrengen van een creatief project zijn maar als ik het even terugbreng tot mijn fascinatie voor liefde en seks, dan is het bovenal die onbedwingbare liefde voor een ander mens. De spanning van ‘wil hij of zij mij ook?’, de eerste aanraking die als bliksem door mij heen schiet, de eerste samensmelting… Passie is ronduit een heerlijk gevoel.

Toch heeft deze hobby (zo noemen vast alle verslaafden hun verslaving) mij geen windeieren gelegd. Ik ken als geen ander de keerzijde van het heerlijke gevoel dat mij meeneemt. Namelijk het moment dat passie mij overneemt en verblindt. Het begon al in mijn eerste relatie op mijn vijftiende waar ik na drie maanden zo nodig op schoolkamp een lokale Fransman moest kussen (hierdoor van kamp werd gestuurd en het dus uitkwam). Dit patroon kwam tot een hoogtepunt bij de vriendin die ik verloor nadat ik zo nodig haar vriend had gezoend. Auw, dat deed pijn. Ik besloot, los van dat het gezond was, niet tot nauwelijks alcohol meer te drinken in gezelschap want dan nam de kans op gepassioneerde acties steevast toe.

Terugkijkend ben ik steeds meer de passie in mij (en daarmee in mijn relaties) gaan controleren en onderdrukken. Naar buiten toe leefde ik de heilige Maria. En dan af en toe, op een door mij uitgekozen en bepaald moment (dat is dan weer het fijne van bewustzijnsontwikkeling), mocht Madonna opstaan. Vaak tot grote verbazing van de aanwezigen omdat ze mij totaal niet herkenden. (Maria heeft trouwens heel veel oordeel op Madonna, maar dat terzijde.)

Vrijwel alle koppels die ik begeleid hebben bewust of onbewust een vergelijkbaar thema. ‘We zijn een perfect team dat de Gezin BV runt maar tussen de lakens gebeurt niets meer,’ is iets wat ik vaak hoor. Vroeg of laat zoekt één van de twee (of beide) passie buiten de deur. Dat kan een hobby zijn maar vaak is dat ook een nieuw iemand. In die gepassioneerde verb(l)inding is het dan vaak lastig om jezelf voelen: Moet ik door met deze nieuwe persoon? Kan ik ook voor mijn eigen partner weer verlangen voelen? Als deze, vaak stiekeme, nieuwe liefde uitkomt heb je ook nog eens te maken met een vertrouwensbreuk wat het allemaal niet makkelijker maakt. Vaak speelt hier dezelfde Maria – Madonna of Dominee – Don Juan dynamiek. In de relatie spelen we de passieloze, (schijn)heilige Maria en Dominee, buiten de relatie leven we de gepassioneerde Madonna en Don Juan.

Tien jaar geleden, toen ik mijn huidige relatie begon met de man waarmee ik al vier jaar vreemdging, besloot ik passie ín verbinding te willen leven. Om de Maria en Madonna in mij samen met de Dominee en Don Juan in mijn partner te laten dansen. Dit is tot op de dag van vandaag een zoektocht. De antwoorden die ik en mijn partner tot nu toe hebben gevonden delen wij graag met je in de eerstvolgende Tantric Love Meditation over passie. Een boel hartstocht is gegarandeerd!

Ben je nieuwsgierig hoe je het vuur in jullie liefdesrelatie brandend houdt?

Hoe je lust transformeert naar compassie? Hoe je leert vrijen op een manier die verbindend is?

In de Tantric Love Meditation over passie  op vrijdagavond 31 maart gaan we na een stukje theorie en Q&A, in een Tantrisch liefdesritueel van ruim een uur passie ervaren! Het liefdesritueel is een reis die je keer op keer samen kan maken, die altijd weer anders is en waarbij je steeds weer opnieuw jullie passie kan vieren en onderzoeken.

Hier kan je je aanmelden: https://event.nieuwetijdskind.com/leer-verbonden-vrijen/