LENTEKRIEBELS 3

Vrijen met jezelf
“Weet je wat lekker is?” zei mijn beste vriendinnetje terwijl we samen in onze pyjama’s in bed lagen. Ze pakte haar Snoopy knuffel, legde die onder haar buik, drukte haar lichaam er stevig op en begon heen en weer te bewegen over haar knuffel. “Ik doe het zo,” zei ik en vouwde mijn handen over elkaar, draaide mij op mijn buik en maakte exact dezelfde bewegingen maar dan over mijn handen. 
In mijn praktijk kom ik regelmatig mannen tegen die als kind betrapt zijn op een moment dat ze met zichzelf vreeën. Ze werden niet alleen uitgescholden maar ook lijfelijk gestraft. Een wond die diepe sporen na laat in het ruimte geven aan hun seksualiteit in hun volwassen relaties.
Toen mijn dochter een keer naast mij in slaap viel en ik opeens een diepe zucht en een heel ontspannen lijfje naast mij voelde, betrapte ik mijzelf erop dat ik een opnerking als ‘dat doe je niet hier’ wilde maken. Nog net op tijd trok ik mijn woorden terug. Ik wist ook niet hoe ik er wel mee om moest gaan. Moest ik er überhaupt nog op terug komen?

Die zomer sliepen we weer in bed samen. Ze was omgegaan met wat oudere meisjes en we deden een spelletje waarbij we elkaar om de beurt een vraag stelden. “Ik heb een vraag maar eigenlijk durf ik hem niet te stellen,” zei ze. Ze gierde het uit dus ik kreeg een vermoeden. “Oh, nee, ik kan het echt niet vragen,” zei ze opnieuw en toen snel erachteraan: “Wat is pijpen?” Weer zo’n moeilijk moment. Hoe leg je aan een kind van 7 uit wat pijpen is? “Dan vind je elkaar zo lief dat je ook een kusje op de piemel geeft.” En zo ontstond opeens met mijn dochter een eerste gesprekje over seks.

Ik zag mijn kans schoon. “Heb je je eigen lekkere plekje al ontdekt?” “Ja,” zei ze vol enthousiasme, meteen wetende wat ik bedoelde. “Dat doe ik zo,” en vouwde haar handen over elkaar en drukte die op haar onderbroek, “en dan op mijn buik.” 

Ik was met stomheid geslagen. Iets in mij wilde zeggen ‘Zo doet mama het ook!’ maar op datzelfde moment voelde ik een duidelijk verschil tussen met mijn dochter over seks praten en met een vriend(in). Met een vriendin wissel ik ervaringen uit en mijn dochter geef ik vanuit mijn eigen levenservaring wegwijzers op haar pad. Een pad wat ze helemaal zelf mag ontdekken.