LENTEKRIEBELS 4

Heilige seksualiteit

Een bezoek aan mijn tempel is voor mij een heilige daad. Mijn geliefde is zich bewust dat hij voor de tempelpoort staat. Hij doet zijn schoenen uit, richt zijn aandacht in het moment, buigt zijn hoofd en gaat met zijn handen gevouwen voor zijn hart naar binnen. Dit is de aandacht en de toewijding die ik wens als vrouw op het moment dat hij mij penetreert. Zodra hij door mijn tempelpoort beweegt en ik mij volledig open, verdwijnen we samen door de poort van de kosmos.
“Nou, we hebben vandaag dus seksuele voorlichting gehad,” zei vorig jaar een van de middelbare scholieren uit ons gezin. “Vertel,” zei ik. “We kregen allemaal een gekleurde dildo en moesten daar een condoom omheen doen. Dat nam niemand natuurlijk serieus.” “En dat was het?” vroeg ik. “Nou ja, daarna hebben we het nog gehad over abortus en geslachtsziekten. Ik wist alles al.”
Nu begrijp ik dat zo’n lesprogramma op school valt of staat bij de seksualiteit beleving van de schrijver van het programma en degene die het geeft. Als voor zo iemand seksualiteit niets meer en minder is als een manier om zwanger te raken dan is het heel begrijpelijk dat het enige wat je communiceert over seks is hoe je NIET zwanger kan raken.
Ik vraag mezelf dan af hoe ik zo’n les zou geven. Hoe ik tieners kan vertellen over de heiligheid van seksualiteit. Over de schoonheid van het hele gebied tussen de eerste aantrekkingskracht tot iemand en de daad. Dit gebied is zo immens groot. Het is een vallei die gaat over het langzaam opbouwen van de intimiteit, het kweken van gevoeligheid voor elkaar, het leren kennen van elkaars lichaam en het ruimte geven aan een liefde die ontwaakt.
In het taoïsme kennen ze daar een vorm voor: de 7 sluiers. Samen met een nieuwe geliefde bouw je in 7 weken of 7 maanden naar de daad toe.
Zo lang deze wijsheid geen onderdeel is van een lesprogramma denk ik dat we de taak hebben als ouders om onze kinderen in te wijden in het heiligdom van seksualiteit. Dat begint natuurlijk bij onszelf. Pas als wij de heiligheid van seksualiteit ont-dekken kunnen we deze doorgeven.