Liefde, hoe breng je passie en liefde terug in je relatie?

Hoe houd je een liefdesrelatie levendig en intiem?’ Deze vraag houdt mij al vanaf mijn allereerste liefdesrelatie bezig. En ik moet eerlijk zeggen; nog steeds. Je zult het met mij eens zijn: vroeg of laat is dat vuur dat zo hoog oplaaide in het begin van een relatie, verdwenen. Je trekt niet meer de kleren van elkaars lijf, hebt niet meer uren durende stomende seks en belt elkaar niet meer spontaan op voor een gek idee. Waarom niet? Waar is de magie van liefde?

Wat gebeurt er met de passie op lange termijn?

Hoe je een liefdesrelatie levendig en intiem houdt, vraag ik mijzelf dus al mijn hele leven af. Waar ik tot dusver op uit kom, is dat we de neiging hebben om onze geliefde voor lief te nemen. Kat in het bakkie. Of je het nou wil of niet. Je partner en jij worden steeds bekender voor elkaar en daarmee ook saaier. Je wordt zo bekend met elkaar dat je de neiging hebt overal aandacht aan te geven, behalve aan je geliefde. Want die zit toch wel vanavond naast je op de bank.

Liefde, hoe breng je passie en liefde terug in je relatie1

Welk effect hebben kinderen op je relatie?

Oh en dan was ik nog het belangrijkste vergeten: samen kinderen krijgen maakt het allemaal nog erger. Was er nog wel wat passie en liefde te bespeuren voordat de kinderen kwamen, daarna is het vast niet beter geworden. Vermoeidheid doet zijn intrede, waardoor je soms gewoon de puf niet hebt om iets te organiseren. En met kinderen die continue zorg nodig hebben, is er van spontaniteit natuurlijk ook helemaal geen sprake meer. Je doet je best liefdevolle ouders te zijn, maar waar zijn jullie als gepassioneerde geliefden? Zeker heeft het ook een fijne kant: de veiligheid. Het nestje dat jullie samen hebben, het vertrouwen dat er is en de structuur. Maar het is tegelijkertijd een dodelijk voor de passie. Passie is namelijk gebaat bij nieuw en onbekend.

Hoe komt de passie en liefde terug?

Is er een middenweg? Jazeker. Het begint ermee dat je je weer als geliefden op nummer één zet. Waarom regel je wel oppas voor een avondje uiteten met vrienden of voor je werk. Maar niet voor een avondje intiem zijn met je geliefde?

  • Stap één is dus: maak tijd en ruimte voor elkaar.
  • En dan? Is een vraag die ik vaak hoor. Wat doe je dan? Hoe stom is dat; georganiseerd intiem zijn? Dat is inderdaad in het begin even gek.
  • Organiseer om de beurt de avond. Dat werkt voor mij en mijn partner goed. Dan is de één de duidelijke gever en de ander de ontvanger.

Wat is er nodig voor passie en liefde?

Hierbij een recept voor passie. Passie ontstaat bij de gratie van veiligheid én onbekendheid. Als je geliefde zich veilig voelt, kan hij/zij zich ontspannen en openstaan voor de verrassing. Voor het onbekende hoef je echt de deur niet uit. Dat zit al in hele kleine dingen. Denk aan het blinddoeken van je geliefde en hem/haar kleine hapjes voeren. Laat hem/haar raden wat je in de mond hebt gestopt. Bij ieder juist antwoord mag je geliefde aangeven op welk deel van het lijf zij/hij wil dat je haar/hem proeft. Minstens twee minuten lang, maar zeker niet langer (zet een eierwekker, alles beter dan je telefoon). Zodra het belletje gaat, ga je weer verder met het spelletje. Zo warmen jullie langzaam op. Je voorkomt dat je -te vroeg- het opgebouwde vuur van de passie in één keer overboord gooit.

Love Bubbles, zo komt passie terug

Uit de vraag waarmee ik dit stukje begon ‘Hoe houd je een lange relatie levendig en intiem?’ is mijn bedrijf ontstaan. Love Bubbles! Dagelijks ontvangen wij op ons erf in Lochem liefdeskoppels die zich 21 uur met hun geliefde terugtrekken in een bubbel vol liefde. Naast de veiligheid die ze ervaren in de luxueuze omgeving met hun eigen wellness faciliteiten, kietelen we de koppels met liefdesrituelen. Dit zijn spelletjes die ze samen kunnen doen.

Hoe ga je thuis verder?

Wat ik altijd weer hoop is dat de koppels zo genieten dat ze besluiten om ook zo nu en dan thuis een Love Bubble te creëren om de passie te ervaren die heus niet verdwenen is. Je moet ‘m alleen zo nu en dan weer even wakker maken.
Wil je meer horen over het thema passie? Onlangs is er een podcast gemaakt waar ik samen met mijn geliefde word geïnterviewd over passie in onze liefdesrelatie.

Tot slot

Als je een langere liefdesrelatie hebt, kan het moeilijk zijn de passie en liefde erin te houden. Saaiheid ligt op de loer, helemaal als er kinderen komen. Met aandacht voor elkaar en verbinding blijven maken blijft je liefde levendig. Veiligheid en onbekendheid zijn sleutelwoorden voor passie. En vind je het moeilijk dit zelf te organiseren, boek dan een nacht Love Bubbles. Thuis voorzetten is hierna een stuk gemakkelijker. Zo behoud je passie in je liefdesrelatie!

Bron: buurtmamas.nl
https://buurtmamas.nl