‘Seks is een moetje geworden.’ Herken je dat?

‘Seks? Daar beleef ik steeds minder plezier aan.’
‘Ik vind dat ik het één keer per week moet doen.’ 

‘Seks doet pijn.’
‘We hebben het stilzwijgend afgeschaft.’

Bij veel liefdeskoppels die ik spreek is seks een gedoe onderwerp geworden. Het plezier verdwijnt schoorvoetend uit de verbinding. Veelal denkt de vrouw dat er iets met haar aan de hand is (‘het zal de moeheid door de kleine kinderen of de overgang wel zijn’), een enkeling laat zichzelf zelfs in het ziekenhuis uitgebreid onderzoeken op fysieke afwijkingen (‘er moet toch iets zijn waarom het zo’n pijn doet?’).
Het verdrietige is dat veel geliefden denken een uitzondering te zijn en er dus ook niet over praten, terwijl het een thema is dat bij veel koppels die een langere tijd bij elkaar zijn, leeft.

Vanaf het moment dat ik mezelf rond mijn twintigste de eerste keer tegen een vriendje hoorde zeggen dat ik hoofdpijn had als antwoord op zijn vraag of ik wilde vrijen, ben ik op onderzoek uitgegaan. Hoe kan het in hemelsnaam zo zijn dat de seks waar ik in het begin van de relatie zo naar verlangde, na verloop van tijd zo’n last wordt?

De oorzaak van afvlakking in de seksualiteit

Onze hele maatschappij is gericht op ‘doen’. We moeten presteren. We moeten én werken én kinderen krijgen én een leuk sociaal leven hebben. We moeten voldoen aan een beeld dat we van onszelf geschapen hebben. Als we daar niet aan voldoen dan hebben we gefaald.
Ook in seks zijn we gaan doen en hebben we een beeld geschapen waar we aan moeten voldoen. We moeten aantrekkelijk zijn, altijd zin hebben, sexy pakjes dragen, nat zijn of een erectie hebben (en deze vasthouden). We moeten de ander plezieren en klaar laten komen (minimaal één keer). Het orgasme is het doel, het eindpunt van de vrijpartij en hoe we daar komen is door een serie handelingen te doen: pijpen, neuken, beffen en aftrekken. Ik noem dit houtje-touwtje seks.

Dit ontstaat overigens goedbedoeld: na de ontdekkingsfase weet je van elkaar wat je lekker vindt. Maar voordat je het weet wordt dit een ‘kortstondig op de juiste knoppen drukken naar het orgasme toe’. Het vrijen wordt hierdoor steeds meer mechanisch. Kortom: seks is een doe-activiteit geworden. Niet zo gek dus dat het in veel huishoudens op de to-do lijst komt.

Waar seks werkelijk over gaat

Samensmelten, de tijd vergeten, voelen, verbinden, helemaal opgaan in elkaar, ontdekken, spelen… Je hart is open en stroomt over van liefde. Je vrijt urenlang, zonder begin en zonder einde.

De meeste van ons kennen dit uit de begintijd van de relatie. Dit is waar seks werkelijk over gaat. Je bent verbonden in het nu, verbonden met jezelf en elkaar. De liefde stroomt door jullie heen.

Terug naar je lichaam en je hart

‘Seks is een moetje

Hoe breng je deze onschuld terug in jullie vrijpartijen? Het is de weg terug naar je lichaam en je hart. In houtje-touwtje seks ben je een serie handelingen aan het doen en is het orgasme het doel. Het lichaam vindt al die mechanische handelingen helemaal niet fijn. Het gaat voorbij aan wat je werkelijk voelt en wenst. Het gevolg: je lijf wordt ongevoeliger. Wensen, grenzen? Je voelt ze niet meer. Ook je hart haakt af. Voor houtje-touwtje seks is je hart immers helemaal niet meer nodig, laat staan dat je ernaar luistert. Luisteren naar je hart vraagt immers afstemming en verbinding. Dat vraagt tijd en ruimte. Iets wat je nou net niet hebt, want je moet immers ook nog seks hebben! (Naast al die andere dingen die je nog moet doen.)

Het keren van het tij

Is er een weg terug? Jazeker. Ik ben ervan overtuigd dat we worden geboren als perfecte minnaar en minnares. We zijn alleen even afgedwaald. Niemand die ons immers heeft verteld hoe we naar ons lichaam en hart konden luisteren. In plaats daarvan hebben we geleerd over hoe gevaarlijk seks is en hoe je je moet beschermen. De voorbeelden die we hebben zijn mensen die als dieren seks hebben, houtje-touwtje seks dus. We zijn gewoon gaan kopiëren. Het is dus vooral een kwestie van afleren; het loslaten van het beeld dat je hebt over seks en hoe jij als seksueel je zou moeten gedragen. Door weer met je lichaam en hart te gaan verbinden maak je je lichaam weer gevoelig en maak je contact met de liefde die altijd al in je stroomt.
In samenwerking met Nieuwetijdskind.com heb ik een serie bestaande uit 7 online meditaties gemaakt waarin je stap voor stap met je hart verbonden leert vrijen. Iedere meditatie bestaat uit 20 minuten theorie en Q&A en daarna een liefdesritueel van ruim een uur dat jou en je partner aan de hand meeneemt om te oefenen in het thema.

Wil jij ook verbonden leren vrijen?

PS: Alle meditaties zijn als serie van zeven verkrijgbaar met 10% korting, maar ook los te volgen. Je kunt ze een jaar terugkijken.