Van control Freak tot overgave Godin (en weer terug)

Eerlijk is eerlijk. Op het gebied van overgave ben ik, Mariëtte, een flinke control-freak. Overgave gaat op mijn manier en ook precies wanneer ik dat wens. Geen wonder dus dat ik val op dominante mannen want ook ik wil natuurlijk niets liever dan mijn lot af en toe uit handen geven.

Soms denk ik dat het hele leven een beproeving is in overgave, een soort generale repetitie met als eindexamen het summum van overgave; de dood. De manier waarop ik zal sterven spiegelt hoe goed ik heb geoefend met overgave tijdens mijn leven. Ga ik strijdend ten onder? Ben ik in berusting met het totale onbekende dat wacht? Trek ik vroegtijdig de stekker eruit en regel ik medicatie? Of ontvang ik met open armen de pijn?

In die gedachtelijn zie ik dan een paar tussentijdse hoe-ver-ben-ik-gevorderd-in-overgave-toets momenten, een soort proefexamens. Ik onderscheid daarin het orgasme, de bevalling en (dood)ziek zijn.

De bevalling

Mijn dochter kwam exact 24 uur te vroeg om thuis te bevallen. In de 20 minuten durende taxirit naar het ziekenhuis moest ik noodgedwongen mijn droombevalling (in een kraamhotel, warm water bad en/of thuis op een schapenvachtje bij de open haard) loslaten. Dat lukte aardig. Want dacht ik: ‘De kosmos beslist.’
Eenmaal in het ziekenhuis kwam ik nog wel even een hobbel tegen: mijn oordeel op het ziekenhuis als laatste plek waar je wil bevallen. Dat was best een uitdaging toen ik onder het bed dat mij werd toegewezen als plek om mijn kind te baren, allemaal blauwwitte muisjes zag liggen. Niks geen energetisch schone plek met zachte dolfijnen muziek om de baby te verwelkomen op aarde. Daarbij wist ik al dat het een beschuitje met roze-muisjes werd.

Ik bereidde mij voor op de ziekenhuis heksen. Ze zouden mij – om te zorgen dat ik zo min mogelijk tijd van ze in beslag zou nemen – verleiden met medicatie om de bevalling zo snel mogelijk te laten verlopen. Hierdoor zouden mijn eerste momenten met de baby in een halfbewuste toestand zijn, traumatisch voor mij en de baby. Dat nooit!

Van control Freak tot overgave Godin

Ik had overigens behalve een lesje haptonomie over hoe je als partner met massage je vrouw kan ondersteunen tijdens het bevallen (totaal onzinnig want deze partner was nog op vakantie in Thailand) geen puf cursus gedaan. Ik had mezelf namelijk nogal hoog zitten qua ademhaling. ‘Als er iemand is die weet hoe ze haar ademhaling, energie en pijn kan reguleren dan ben ik dat wel’. De realiteit bleek anders. Ik worstelde alle standjes uit de KamaSutra door op het ziekenhuisbed, dacht weemoedig aan de ‘orgasmic birth’, schold alle aio’s verrot en op het moment suprême schreeuwde ik de befaamde woorden: ‘Ik wil morfine, nu!’.

Het orgasme

Ik was rond de dertig en deed mee aan een tantra weekend. Tot dat moment controleerde ik niet alleen mijn eigen orgasmes maar dacht ik ook met mijn orgasme, dat van mijn bedpartner te kunnen controleren. Als ik de vrijpartij beu was dan fakete ik een orgasme en kreunde net voor de piek de befaamde woorden ‘Wat ben jíj lekker’ in zijn oor. Deze toverformule zorgde er vrijwel altijd voor dat de man is kwestie klaarkwam. Einde oefening, precies wat ik wilde.

Maar nu terug naar dat tantra weekend. Het idee achter tantra (en van liefde maken trouwens ook) is dat je de seksuele energie langzaam opbouwt en door je hele lichaam laat stromen. Het was niet de eerste tantra cursus die ik deed dus ik snapte inmiddels het principe en na twee dagen opbouwen zonder klaar te komen ‘mocht’ ik van mezelf de bom in mijn lijf laten barsten. Met wat trucs trok ik de energie in mij steeds naar boven en zo ontstond er een sterke lading vergelijkbaar met het gevoel van onder stroom staan, in mijn hele lichaam. Ik begon te shaken en ervoer een orgastisch gevoel in mijn hele lijf. Misschien omdat het niet nieuw meer voor mij was, keek ik naar mezelf en kon er eigenlijk niets mooiers van maken dan dat ik mijn hele lichaam in een kramp bracht, nu wellicht niet alleen in mijn bekken gebied maar in mijn hele lichaam, wat je als tantra beoefenaar beoogt. Na die kramp ontstond weliswaar het gevoel van verlichting na de kramp maar als ik heel eerlijk keek naar mezelf had het weinig met overgave te maken maar alles met het controleren van het willen hebben van een ervaring.

Van control Freak tot overgave Godin

Na de oefening komt in spirituele trainingen altijd een deelronde. Ik deelde mijn ervaring en de juf zei niets maar knikte bevestigend alsof ze zei: ‘Jij snapt het.’ Of dat waar was weet ik niet maar ik ben erg gevoelig voor ‘de beste leerling van zijn’. Dus ik besloot vanaf dat moment het woord orgasme uit mijn woordenboek te schrappen. Ik vree alsof ik er nog nooit van had gehoord, laat staan wist dat het bestond.

(Dood)ziek zijn

Als er één sterke OMA is die ik van mijn vader heb overgenomen dan is dat: ‘Ik werk dus ik ben.’ Ik herinner mij nog goed dat ik na mijn studie een eerste ‘echte’ baan had en hem belde om te vertellen dat ik die dag een vergadering had. Ik was zo trots! Eindelijk kon ik meedoen met de vergadercultuur waarvan hij in mijn ogen zijn hele leven al onderdeel was. Een bijbehorende familie kwaal is dat ik tot vlak voor de vakantie zo hard werk dat ik ín de vakantie helemaal instort. Ik denk dat het aantal keer dat ik in het buitenland bij de dokter ben geweest evenveel is als de bezoekjes aan mijn eigen huisarts. En als ik dan (dood)ziek ben probeer ik – ondanks al mijn kennis en kunde over hoe mijn lichaam functioneert – steevast het virus te onderdrukken met een eigenhandig samengestelde cocktail van de drogisterij en apotheker om vervolgens iedere dag te denken: ‘Morgen ben ik beter.’

De bekroning

Van control Freak tot overgave Godin

Maar oefening baart kunst. En oefening wordt beloond. Zeker bij overgave. Alle vormen van overgave kennen op meerdere momenten in de oefening een bekroning. Een moment van extase, van een totale overgave, een manier om contact te maken met een parallelle werkelijkheid waar alles en iedereen verbonden is.

De bekroning ontstond voor mij op het moment dat ik om morfine vroeg en het niet kreeg. Ik werd door een brute kracht in een wondere wereld gezogen waar ieder woord dat ik erover zeg tekortschiet maar ik in ieder geval zoveel energie ophaalde om mijn dochter met mijn eigen handen uit mij te trekken, omringd door mijn moeder die de navelstreng doorknipte, een superschattige aio en nog een hele lieve zuster. Mijn droombevalling – hoe anders ook – was een feit.

En dan het moment, zeker een paar jaar oefenen met het controleren van mijn eigen en andermans orgasme verder, dat ik in Keulen in een tantramassage werd overgenomen door een kracht die vanuit mijn bekken omhoogstuwde en een wenteltrap in de vorm van een DNA-streng toonde naar mijn kruin. De traptreden werden afgewisseld met een overgang naar een volgende trap. Op ieder plateau veroorzaakte de kracht een wervelwind alsof er ter hoogte van dat deel in mijn lichaam een enorme opruiming plaatsvond op celniveau. Ik voelde hoe niet alleen lichamelijke blokkades maar ook de bijbehorende emoties en spirituele OMA’s oplosten. Toen de stuwkracht door mijn keel naar boven reikte explodeerde mijn voorhoofd en zag ik beelden die ik mijn leven lang niet meer zal vergeten. Ook hier weer zou ieder woord om het te beschrijven, het gevoel tekort doen. (Ja, natuurlijk ging ik een paar maanden later terug naar dezelfde plek en dezelfde masseuse en ervaarde ik dit orgasme níet.)
Of dat moment dat ik te ziek was de gedachte ‘Morgen ben ik beter’ te produceren. Net na die frustratie, het moment na de controle, wordt in die duistere nis van mijn ziel, het licht zichtbaar en reis ik naar een wereld die steeds echter voelt, een wereld waar geen grenzen zijn, geen persoonlijke liefde en vergelijkende gedachten, een plek waar alles één is, iedereen verbonden is, waar we continu in en uit elkaar bewegen, zonder jaloezie, zonder ruzie en zonder gedoe.
Het is voor mij de wereld ná de overgave.

PS: Wil jij ook oefenen in overgave? In onze online Tantric Love Meditation gaan we dieper in op Overgave. De eerste 20 minuten theorie gaan we in op de grootste hindernissen op het pad naar overgave. In het ruim een uur durend liefdesritueel ga je vervolgens samen met je partner stap voor stap in het hier en nu en in je lichaam leren zijn. Dat is immers de enige plek waar je overgave kan ervaren!

Bekijk het programma hier: https://event.nieuwetijdskind.com/leer-verbonden-vrijen/