Wat is hartsverbinding? Waarom is dat zo belangrijk in seks?

We kennen allemaal het gevoel van verliefd zijn. Ons hart staat wagenwijd open. Een heerlijk gevoel waarbij het openen van het hart helemaal vanzelf gaat. We kijken met meer begrip naar de mensen om ons heen, hebben meer geduld en verdragen meer (zo niet alles) van onze geliefde. Als je hart open is ben je onmiddellijk in verbinding met jezelf. Het verbinden met de ander verloopt ook natuurlijk; je stroomt als het ware over van liefde. Daarbij maakt het helemaal niet zo uit of het hart van de ander ook open is. Maar als twee stromende, open harten elkaar ontmoeten dan is het wel extra feest!

Hoe weet je of je hart open is?

Als je hart open is ben je in het nu aanwezig, je voelt vertrouwen, bent bewust van jezelf, je bent speels en creatief. Een open hart wil ook altijd delen en verbinden. Het maakt makkelijk oogcontact. Een open hart is een uitdrukking van liefde.
Toch voelen we ons vaak anders. We wantrouwen eerder dan dat we vertrouwen, we zijn met het verleden of de toekomst bezig in plaats van het nu, we willen gelijk hebben of zoeken de discussie op in plaats van dat we open en toegankelijk zijn. Een gesloten hart is niet kwetsbaar en wil graag de ander veranderen. Het zoekt de schuld bij die ander. Een gesloten hart vindt echt contact maken en verbinden heel lastig.

Hieronder volgt een kort rijtje waaruit je kan aflezen of je hart open (in liefde) is of gesloten (in pijn) is.

Gesloten hart Open hart 
Verbonden met pijnVerbonden met liefde
Leeft in het verledenLeeft in het heden
Moeilijk om gevoelens uit te drukkenDrukt makkelijk gevoelens uit
Maakt onderscheid tussen ik & de anderVerbindt ik en de ander
Verwijt de ander (‘jij doet altijd..’)Drukt zichzelf uit (‘ik voel…)
Oogcontact is moeilijkOogcontact is aanwezig
BeschermendIn het nu
Wil gelijk hebbenOpen & kwetsbaar
Ruzie makenToegankelijk
Discussie willenWillen delen
Gericht op de ander te veranderenZelf bewust
Mentaal gerichtLichaamsgericht
KrampGegrond
Vernauwde visieVerruimde blik
Geen humorHumor
TwijfelAlles is één
Gevoel van eenzaamheid, afwijzingVertrouwen

Iedereen die in een langere liefdesrelatie is (geweest) herkent wel die momenten dat je als twee onhebbelijke kleuters tegenover elkaar staat. Allebei wil je gelijk hebben en je punt maken. Je neemt jezelf heel serieus en beschermt wat jij vindt. In één oogopslag zie je nu dat je allebei je hart gesloten hebt. Soms kan dat wel dagen, weken, maanden duren. Zo lang dat we misschien niet eens meer weten dat we ons ook anders kunnen voelen. Totdat we weer verliefd worden, een baby krijgen of getuige zijn van een ander natuurwonder. Ons hart springt open. We voelen weer hoe het is om in die natuurlijke staat van liefde en eenheid te zijn.

De sleutel naar een open hart

Als je hart gesloten is dan lijkt een open, stromend hart heel ver weg. Toch is het veel makkelijker dan je denkt om jullie harten te openen en hoef je dus niet op een wonder te wachten.
De sleutel naar de toegang tot jullie hart is, en dat klinkt misschien heel gek, de palm van je hand. Door niet alleen de handpalm van je geliefde aan te raken maar ook door met je eigen handpalmen je geliefde te masseren, maak je contact met je eigen hart en het hart van de ander. Door vervolgens de energie naar het hart te brengen kun je de deur van het hart eerst op een kier zetten en daarna wagenwijd open.

Een mannenhart opent anders dan een vrouwenhart

De energie stroomt in het mannelijke anders dan in het vrouwelijke. Je kiest bij beide dus een andere weg om de toegang tot het hart te vinden.
De Chinezen (taoïsten) vergelijken het vrouwelijke met het element water; de energie is als een waterval die van boven naar beneden stroomt. Om haar hart te openen moet je dus met je handen van boven naar beneden bewegen. Het mannelijke wordt vergeleken met het element vuur; de energie stijgt op. Om zijn hart te openen beweeg je dus juist van beneden naar boven.

Wat komt er eerst: het vrijen of het praten?

Nu kun je ook begrijpen waarom het mannelijke vaak zegt ‘Eerst vrijen, dan praten’ terwijl het vrouwelijke zegt ‘Eerst praten, dan vrijen’. Als een man vrijt dan stroomt de energie naar boven en wordt zo het hart open gemaakt. Het is dus ook echt waar dat het mannelijke makkelijker kan praten ná een vrijpartij. Andersom heeft een vrouw vaak het praten nodig om de energie vanuit haar hart naar haar bekkengebied te laten stromen en klopt het dus ook dat zij makkelijker naar intimiteit beweegt als ze eerst haar hart heeft gedeeld.

Het is dus belangrijk om elkaars verschillen hierin te eren.

Waarom is een open hart in seks zo belangrijk?

Als je weer even een blik op de rijtjes werpt dan kun je je voorstellen dat als je beide met een gesloten hart in bed stapt, de seks mechanisch wordt. Houtje-touwtje seks noem ik dat. De vrijpartij bestaat uit een serie handelingen (pijpen, beffen, neuken) en is gericht op het zo snel mogelijk krijgen van een orgasme. Je bent dus helemaal niet verbonden met jezelf en in het nu aanwezig, laat staan dat je verbonden bent met je partner.
Als je daarentegen met een open hart in bed stapt dan ben je open, gevoelig en in verbinding met jezelf en elkaar. De vrijpartij wordt een waar feest van voelen, zonder begin en zonder einde. Ieder doel valt weg; of dat nou een erectie of een orgasme is. Het is allemaal niet belangrijk. In een openhartige verbinding is het enige dat telt jullie allesomvattende, onvoorwaardelijke liefde.

In de eerstvolgende Love Meditation op vrijdagavond 16 december, met het thema Hartsverbinding gaan we met al deze elementen oefenen: het delen van je hart, het aanraken van en met de handpalm als de sleutel naar de toegang van het hart en het laten stromen van de energie op- en afwaarts om zo de deur van jullie harten open te zetten.

Willen jullie meedoen? Meld je dan hier aan: https://event.nieuwetijdskind.com/leer-verbonden-vrijen/