Wat is overgave en waarom is het zo fijn (zeker tijdens het vrijen)

Overgave is een levenskunst. Als je je écht overgeeft, geef je je niet alleen over aan je geliefde maar aan de liefde zelf. Overgave is volledig aanwezig zijn in het moment, helemaal opgaan in waar je bent en wat je doet. Overgave is zijn met wat je voelt en ervaart (leuk of niet leuk) en telkens weer loslaten, aanvaarden, jezelf leiden en tegelijkertijd onderwerpen en toegeven aan alles dat komt of niet komt.

Overgave ervaren in de intimiteit betekent dat allereerst het idee van een ‘ik’ helemaal verdwijnt. De putjes in je billen, alle ideeën over hoe je penis zich moet gedragen en of je haar wel goed zit vervagen. Zodra jij zelf bent opgelost neem je je partner mee in deze overgave. Dat is het moment dat je samenvalt in het nu-moment, tot één goddelijk wezen. De laatste stap in de vervolmaking van overgave is als ook dat ene wezen helemaal verdwijnt. Niet alleen jullie kleine ik-jes maar ook jullie verbinding wordt opgenomen in iets alomvattends. Je zwemt samen in die grote harmonische soep. Je kan het God noemen, het heelal, het eindeloze bewustzijn, de kosmos of …. Ik noem het het liefdesveld.
Wat het gave is, is dat je dus samen op reis kan naar en in dat liefdesveld. Als je in het liefdesveld bent dan voel je je open, vrij, één met alles en iedereen, onschuldig en zonder angst. De liefde stroomt door en om je heen.

OVERGAVE IS LASTIG, SPANNEND, BENAUWEND EN UITEINDELIJK BEVRIJDEND 

Waar geef je je eigenlijk aan over als je je overgeeft? In deze vraag zit de hele crux waarom overgave zo lastig is. Je weet namelijk niet waar je je aan over geeft. Het is onbekend. Dat niet weten waaraan je je gaat overgeven kan kortsluiting geven in je hoofd. Het hoofd wil namelijk altijd alles vooraf weten. Het hoofd gedijt goed op het bekende.

In reactie op het ‘niet weten’ verzint het hoofd van alles om zich vooral niet over te over te hoeven geven. Controle noemen we dat. Dat zijn al die stemmetjes die zeggen: ‘Doe maar niet’, ‘Dit is gevaarlijk’, ‘Misschien een andere keer maar niet nu’, of als je het naar de intimiteit brengt: ‘Ik wil wel maar niet met deze persoon’, ‘Ik ben te dik’, ‘Ik ben ongesteld’, ‘Ik heb geen erectie’ et cetera.

Wat is overgave en waarom is het zo fijn (zeker tijdens het vrijen)

Overgave gaat om je kwetsbaarheid tonen, en dat kan voelen als een risico. Een risico om gekwetst te worden, je afgewezen te voelen of je (emotioneel) te bezeren.
Het is een vrije val, met een harde of zachte landing. Of je nou weet waar je je aan overgeeft of niet. Uiteindelijk gaat het om de acceptatie van de uitkomst; teder of intens, warm of koud, hard of zacht.

WAAROM KAN OVERGAVE TIJDENS HET VRIJEN ZO LASTIG ZIJN?

Je volledig overgeven tijdens het vrijen kan vaak lastig zijn. Dit komt doordat je dan op je kwetsbaarst bent. Je voelt je als een ridder zonder harnas, of letterlijk jezelf zonder kleren. Zonder geheven schild kan de ander met zijn zwaard makkelijk schade aanrichten.

DE TWEE HINDERNISSEN OP HET PAD NAAR OVERGAVE

  1. HOOFD OP HET NACHTKASTJE

De eerste aanzet om dit tij te keren vind je bij de oorsprong van het probleem: het hoofd. Overgave is namelijk niet iets wat het hoofd kan ervaren, maar je lichaam wel! Hoofd op het nachtkastje dus en alle aandacht naar je lichaam. Zodra je in je lijf aanwezig bent, ben je in het nu. Dat is de enige plek waar overgave plaatsvindt.

Maar voordat je lijf aanwezig kan zijn, is het nodig dat je je veilig voelt. Anders kan je nooit dat schild laten zakken. Je veilig voelen is voor iedereen weer anders. De één voelt zich van nature altijd veilig en de ander heeft een heleboel randvoorwaarden om zich veilig te voelen. Wat heb jij nodig om je veilig te voelen?

  1. HOUD JE HANDEN LEEG

Een volgende hindernis op het pad van controle naar overgave heeft te maken met diegene waar je je aan over geeft. Als deze persoon niet is afgestemd op jou, oftewel in zijn of haar hoofd zit, dan kan jouw hoofd wel op het nachtkastje staan maar is overgave een moeilijke zaak.

Voorbeeld:
We kennen allemaal wel dat moment dat een partner zegt:
Mag ik je masseren?’
‘Ja, natuurlijk!’ antwoordt jij enthousiast.
‘Waar zal ik beginnen?’
‘Doe maar bij mijn voeten.’
Jij gaat er helemaal voor liggen. Eerst worden je voeten gemasseerd en nog geen twee minuten later voel je de handen richting je bovenbenen gaan. De aanraking voelt ‘hebberig’. Weer twee minuten later voel je de hand tussen je benen. Je voelt: deze partner is niet bezig met mij een fijne massage geven maar heeft een doel, en dat is zo snel mogelijk naar seksuele handelingen gaan.

In dit voorbeeld kan jij nog zo in je lichaam aanwezig zijn, verbonden in het nu, maar zorgt je partner ervoor dat je op je hoede bent. Hij of zij is iets met je van plan en allesbehalve in het nu aanwezig.
Overgave valt of staat met het onbekende toelaten. Daar moet je je beide aan kunnen overgeven. Raak aan met een ‘lege hand’. Met een hand die geen plan heeft. Een hand die zegt: ‘Jij mag helemaal zijn zoals je bent. Daar waar je bent is helemaal okay.’ Pas op dat moment kun je je allebei overgeven aan het niet-weten.

Waarom is overgave belangrijk om samen liefde te maken?

Het proces van liefde maken begint in het lichaam. In het lichaam kun je alleen maar aanwezig zijn als je helemaal in het nu bent. Je hoofd staat op het nachtkastje en je handen zijn leeg. Je nodigt de overgave uit maar of dat lukt en zo ja, hoe diep de overgave zal zijn, dat weet je nooit. Niet iets doen vraagt enorm veel geduld. De hoeveelheid liefde die wordt gemaakt hangt dus samen met hoe goed je erin slaagt om helemaal aanwezig te zijn en te blijven.

OEFENING BAART KUNST
Het goede nieuws is dat je overgave kunt leren. Het beste nieuws is dat je elkaar daarbij kan helpen. Dat maakt jullie intimiteit tot een feestje! Door je bewust te zijn van de twee hindernissen; ‘hoofd op het nachtkastje’ en ‘houd je handen leeg’, kun je samen met je partner gaan oefenen.

Wil je hiermee oefenen en ben je opzoek naar een fijne tool om dit te doen? In de Tantric Love Meditation over Overgave gaan we na een stukje theorie en Q&A, leren hoe je je over kan geven aan je partner. In een magisch, Tantrisch liefdesritueel van ruim een uur neem ik jullie aan de hand mee. Overgave blijft een continue oefening. Het liefdesritueel is dus iets wat je keer op keer samen kan doen en waarbij je steeds weer een dieper niveau van overgave zult ervaren.

Bekijk het programma hier: https://event.nieuwetijdskind.com/leer-verbonden-vrijen/