Wat is Passie? Waarom willen we altijd méér en verdwijnt het?

Je telt de dagen, uren, minuten af totdat je die ene persoon waar je tot over je oren op verliefd bent, weer ziet. Je koopt een nieuw lingerie setje, gaat naar de kapper, lakt je nagels en er gaat geen moment voorbij dat je niet aan die persoon denkt. Iedere vezel in jou verlangt naar de volgende ontmoeting. Op het moment dat je elkaar ziet trek je de kleding van elkaars lijf. Gelukkig blijft je nieuwe setje gespaard want om die nou in één keer aan flarden te trekken is wel heel zonde…

Heerlijk én verblindend

Passie is een kracht die je overneemt en meeneemt. Ik vergelijk het vaak met een wild paard dat wakker wordt in je bekkengebied. Je doet het dier een halster om en nodig het uit om (aangelijnd) naast je te komen lopen. Je begint rustig naast het paard te joggen. Het paard schudt de manen, hinnikt een paar keer en komt mee. Beide ga je een tandje harder lopen. En dan… voordat je er erg in hebt komt het paard in een cadans die je niet meer bij kan houden. Het touw wordt uit je handen gerukt en het paard galoppeert voor je uit. Steeds harder en verder van je vandaan. Passie is een kracht die onmogelijk te beteugelen is. Een gevoel dat je wordt overgenomen, dat je niet meer na kan denken, alles in je wil maar één ding. Het is een heerlijk gevoel maar tegelijkertijd verblindend. Doordat je vooruit holt in de tijd, ben je niet meer verbonden met de reali-tijd. Ik zal niet de enige zijn die op het pad van passie dingen heeft gedaan waar ze spijt van heeft. Bijv. het zoenen met de vriend van een vriendin.

Toch verdwijnt passie schoorvoetend uit een liefdesrelatie…

Een groot deel van de problemen die stellen met mij delen hebben te maken met (het gebrek aan) passie. ‘We voelen ons meer broer en zus dan geliefden.’ Regelmatig heeft één van de partners inmiddels de passie buiten de deur gevonden en is dit uitgekomen. Naast het vuur dat in het stel is uitgedoofd, speelt er dan ook een vertrouwensbreuk.
Dat passie met een nieuw iemand veel makkelijker is te ervaren dan met je eigen partner waar je al jaren mee samen bent, legt de reden van het verdwijnen van de passie bloot. Passie gedijt namelijk heel goed op nieuw. Nieuw is onbekend, nieuw maakt nieuwsgierig, nieuw laat je geduldig wachten en verleid je zelfs om een blauwtje te lopen. Dit zijn allemaal zaken die we bij onze vertrouwde partner niet meer voelen. We denken onze partner ‘door en door’ te kennen, zijn niet meer nieuwsgierig en uit angst om de harmonie te verstoren, delen we niet meer wat er op ons hart ligt. We vermijden (iedere kans op) pijn.

Hoe breng je passie terug?

Passie kun je niet afdwingen ook al proberen we dat vaak wel. We kopen een seks speeltje, een sexy lingerie setje en ook met alcohol of drugs proberen we vaak even dat gepassioneerde gevoel op te wekken. We zoeken een snelle oplossing voor een pad dat moeite en inspanning kost. Het vuur van passie brandend houden in een liefdesverbinding vraagt namelijk continue aandacht.

liefde

We zagen al dat ‘nieuw’ een versterkend effect heeft op passie. De kunst is dan ook om je partner iedere dag weer als een nieuw iemand te bekijken en ook jezelf als een veranderend wezen te zien. Niet alleen blijf je nieuwsgierig naar wat er werkelijk in je partner omgaat, je gaat ook uiting (en misschien ook uitdrukking) geven aan je verlangens. Je gaat alles schaamteloos delen. Ben je die collega tegen het lijf gelopen die het wilde paard in je wakker maakte? Vertel het! Heb jij altijd al het verlangen gehad om urenlang gestreeld te worden? Deel het! Het pad van passie gaat over het toelaten van (de kans op) pijn.

Waarom is passie belangrijk om verbonden te leren vrijen?

Ook in onze vrijpartijen kiezen we na verloop van tijd het bekende pad. Goedbedoeld overigens. In fase waar we vol passie alles van elkaar wilden ontdekken hebben we immers geleerd wat onze partner prettig vindt. Deze kennis (vaak over ‘hoe kan ik mijn partner klaar laten komen’) nemen we mee in iedere vrijpartij. Hierdoor wordt de seks doorspekt van herhaling. Je lichaam, dat altijd in het nu aanwezig is en ieder moment weer iets anders nodig heeft, wordt door deze mechanische ‘houtje-touwtje’ seks, ongevoelig. Door passie weer wakker te maken en te houden, blijf je nieuwsgierig naar en open voor de verlangens van jezelf en je partner. Je laat vernieuwing toe. Dit maakt je weer gevoelig én verlangend. Niet alleen naar je partner maar naar het hele leven.

Van passie naar compassie

Als de passie voor je partner verzwakt is het slechts een kwestie van tijd tot je vuur zich richt op een doel buiten je verbinding. Dat kan een andere persoon zijn maar natuurlijk ook een hobby, je werk, je gezin… Daar is op zich niets mis mee, behalve dat je de mogelijkheid tot groei van jullie liefdesverbinding uit de weg gaat. Als je erin slaagt om de passie gericht te houden op je hart en de verbinding met je partner, zul je zien dat passie transformeert naar compassie.

Je zult weliswaar niet meer de kleren van elkaars lijf trekken, tot diep in je vezels naar elkaar verlangen, dingen doen uit de naam van passie maar je hart wordt wel zo ruim als de wereld. Wie wil dat nou niet?

Wil je de passie wakker maken én houden in jullie relatie en ben je opzoek naar een fijne tool om dit te doen?

In de Tantric Love Meditation over passie  op vrijdagavond 31 maart gaan we na een stukje theorie en Q&A, in een Tantrisch liefdesritueel van ruim een uur passie ervaren! Het liefdesritueel is een reis die je keer op keer samen kan maken, die altijd weer anders is en waarbij je steeds weer opnieuw jullie passie kan vieren en onderzoeken.

Hier kan je je aanmelden: https://event.nieuwetijdskind.com/leer-verbonden-vrijen/