Wat is Tantra? En wat kun jij ermee in de slaapkamer?

Toen ik onlangs door Miss Nederland, voor een youtube kanaal van Europa’s grootste seksspeeltjes producent, werd geïnterviewd over Tantra, realiseerde ik mij dat iedereen inmiddels bekend is met het woord ‘tantra’ maar vaak zonder precies te weten wat je er zelf mee kan – in de slaapkamer. Hoog tijd voor wat opheldering!

De roots van Tantra

Tantra, of beter gezegd de ‘tantrayana’, is ontstaan in de kloosters in het grensgebied van India en Tibet. De monniken die daar mediteerden kregen tijdens hun beoefening natuurlijk, net als gewone mensen, te maken met seksuele gevoelens. Dit maakte hen onrustig in de meditatie en werd gezien als een obstakel op het pad naar verlichting. Ze zochten naar manieren om met deze seksuele opwinding om te leren gaan.
De monniken stelden zich voor dat er een vrouw in hun schoot zat en oefenden zo om de opwinding die ze voelden in hun onderbuik, via de ingebeelde vrouw, naar hun hart te geleiden. Op deze manier leerden ze de oerkracht van de seksualiteit te verbinden met hun hart. Ze transformeerden een obstakel tot een deugd; hun hart opende waardoor ze meer liefde ervoeren voor hun medemens.
Om de monniken te helpen in hun beoefening werden er illustraties gemaakt van een vrouw zittend in de schoot van een monnik. In Tantra wordt dit de yab-yum houding genoemd.

De misvattingen over Tantra

In het westen zijn deze eeuwenoude tekeningen opgevat alsof Tantra door een man en een vrouw samen wordt beoefend, terwijl de oorspronkelijke beoefening dus gaat over het op en in jezelf transformeren van de seksuele energie naar liefde.
Allereerst is er dus een misvatting over dat je iemand nodig hebt om Tantra te beoefenen; je kan het ook prima alleen doen. Ook denken veel mensen bij Tantra aan seks met veel verschillende mensen of dat het allemaal technieken zijn om je orgasme uit te stellen. Dat is onzin.

Wat is Tantra dan wel?

De basis van Tantra is: transformeer je seksuele energie naar liefde en pure aanwezigheid. Het pad is via ons hart. Dat is nog best lastig want vaak zitten we in ons hoofd als we vrijen. We zijn bezig met de ander te pleasen of we denken aan een seksuele fantasie, bijvoorbeeld een bepaalde setting die ons spannend lijkt. In beide gevallen zijn we niet bij onszelf en in het moment terwijl daar juist de magie gebeurt.
Tantra nodigt je uit om helemaal in het moment te zijn, om daarin jezelf te voelen en centraal te stellen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen plezier en genot en je partner is ook zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen genot. Dan verandert de hele context ineens: je gaat allebei voelen wat je wensen (en grenzen) zijn. Je deelt hierover met elkaar en vervolgens ga je op ontdekkingsreis, alsof je elkaar net hebt ontmoet.

Voor wie is Tantra?

Als je elkaar net kent vrij je vaak al Tantrisch; alles is nieuw, je wilt iedere centimeter van elkaar ontdekken en neemt uren de tijd en ruimte voor elkaar. Hoe langer je elkaar kent hoe meer mechanisch de seks vaak wordt. Houtje-touwtje seks noem ik dat. Wat ik daarmee bedoel is dat we als partners op een gegeven moment vaak weten wat we lekker vinden. Je drukt op elkaars knoppen, werkt naar een orgasme toe en klaar ben je. In dit riedeltje worden we steeds beter én sneller. Hierdoor ligt een vrijpartij op een gemiddelde van nog geen zes minuten terwijl Tantra je uitnodigt om uren te vrijen. Want zeg nou eerlijk; hoe vaak is houtje-touwtje seks écht vervullend?

Tantra versus gewone seks

Wat is Tantra

Bij Tantra seks neem je dus veel tijd en ruimte voor elkaar en is ‘zijn’ belangrijker is dan doen. Maar er is nog een groot verschil met houtje-touwtje seks: er is geen hoogtepunt in een Tantrische vrijpartij.
Kijk maar eens goed naar een orgasme; eigenlijk ben je niet meer in het moment aanwezig. Je raakt op een gegeven moment zo opgewonden dat alles in je nog maar één richting op gaat en dat is naar een hoogtepunt. Tantra zegt: ‘Laat het orgasme los.’ Als het komt dan is het prima maar het is geen doel.

Zo kun je zelf beginnen

Creëer een tempel van de plek waar je intiem samen gaat zijn. Leg een mooi kleed neer met kussentjes, zet een passend muziekje op (tip: de playlist van Love-Rituals) en zorg voor wat lekkere hapjes en drankjes in de buurt.
1. Ga tegenover elkaar zitten of op je zij liggen met de gezichten naar elkaar toe. Sluit je ogen en maak contact met je lichaam. Voel je billen de ondergrond raken of je lijf liggen op het bed. Scan je lichaam en maak kort een weerbericht op van je gemoedstoestand: schijnt de zon, is het bewolkt, regent het van binnen of voel je een onweersbui aankomen? Op deze manier word je je bewust van welke gevoelens van jou zijn voordat je je verbindt met je geliefde.
2. Op het moment dat je goed in verbinding bent met je eigen lichaam open je je ogen. Stel je nu voor dat je voor het eerst in de ogen van je geliefde kijkt. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Voel simpelweg wat het in je lijf doet om zo in de spiegel die je geliefde heet, te kijken. Blijf uit woorden.
3. Wil je nu je geliefde aanraken? Laat die aanraking helemaal vanuit je hart ontstaan, alsof je je geliefde voor het eerst aanraakt. Voorzichtig, aftastend, vol liefde en aandacht.
4. Als twee ontdekkende tieners beweeg je nu in het veld van liefdevolle aanraking. Blijf zo lang mogelijk uit seksuele handelingen (pijpen, beffen en neuken). Vrij alsof je nog nooit van een orgasme hebt gehoord en laat het dus geen (eind)doel zijn!

Het Tantrische pad

Op het Tantrische pad beweeg je van af en toe seks hebben naar een meer continue flow van liefde maken.
Dat klinkt veel makkelijker dan het is want je moet je oude manier van vrijen, die je al heel je leven doet, loslaten. Daarom is het raadzaam Tantra seks vaker te proberen.
Wanneer je vaker Tantrisch vrijt, zul je zien dat je seksuele energie sneller en sterker wordt opgebouwd. Ook is de kans groot dat je dan minder snel toegeeft aan je seksuele drang. Je krijgt hierdoor in je dagelijks leven meer energie en focus. Maar nu het belangrijkste: je krijgt samen meer plezier in het vrijen en voelt meer liefde voor elkaar.

Luister de podcast Love Talks waar ik samen met mijn geliefde praat over liefde en seks op: https://open.spotify.com/show/4JsNlbLNPwQRQgjZK2ZcpC?si=30eebbb15c284f99